Porckopás, arthrosis?

Ne vegye le a lábáról!

Ismerje meg a porckopás hatékony kezelését

Információk a porcerősítő glükozamin, a kondroitin szerepéről és további porcerősítő ötletek a könnyedebb, örömteli mozgásért!

Porcerősítő kondroitin

A porckopás, arthrosis során a porcszövet sejt közötti állományában lecsökken a vízmegkötésre képes proteoglikánok (glükozamin és kondroitin) mennyisége, a porc veszít víztartalmából és sérülékenyebb lesz. A porcerősítő kondroitin és az általa megkötött víz "kenést" biztosít ízületeknek, ezáltal a segít a porcok egészségének és rugalmasságának megőrzésében, így azok elláthatják lengéscsillapító szerepüket az ütődések, rázkódások előfordulása esetén.

Porcerősítő kondroitin hatása 

porcerősítő kondroitin hatása

A porcerősítő kondroitin a legnagyobb mennyiségben jelenlévő proteoglikán, mely a porc vízmegkötő képességéért és a rugalmasságáért felelős. A porcerősítő kondroitin legjellemzőbb tulajdonsága, hogy még a glükozaminoknál is nagyobb mennyiségben képes megkötni vizet.
Ezt igazolja, hogy a porckopás, arthrosis során a porcszövetek leépülésekor kimutathatóan csökken a porcban a porcerősítő kondroitin mennyisége és ezzel együtt a porc víztartalma. Az ízületekben a porcerősítő kondroitin növeli a hialuronsav-szintet is, amivel képes megemeli az ízületi folyadék viszkozitását.
A porcerősítő hatásának köszönhetően a kondroitin egészségesen tartja a porcokat azzal, hogy vizet és tápanyagokat juttat beléjük. Ezen felül a porcerősítő kondroitin lehetővé teszi, hogy egyéb molekulák is szabadon átjussanak a porcokon, ami létfontosságú, mivel a porcoknak nincsen saját vérellátásuk. A porcerősítő hatása révén, még ha károsodott is az ízület, segíthet a gyorsabb regenerálódásban azzal, hogy a megfelelő tápanyagokat eljuttatja a károsodott területre, ezzel segítve, hogy erősebbek és rugalmasabbak legyenek a kötőszövetek.
A porcerősítő kondroitin fokozza a porcsejtek proteoglikán szintézisét, és a porcerősítő hatásának köszönhetően segíti a porc rugalmasságának helyreállítását is. A kondroitin porcerősítő hatása révén a porcot bontó enzimek inaktiválásában is részt vesz, ezáltal gátolja a porcpusztulást, lassítja a porckopás, arthrosis folyamatát.
A fenti tulajdonságainak köszönhetően a porcerősítő kondroitin kifejezetten előnyös a versenysportolók és az aktív életmódot élők számára, akik időről-időre az ismétlődő mozgás és az ütődések által keletkezett sérülések következményeképpen kialakuló porc bántalmakkal, porckopással, arthrosisisal küzdenek. A kutatások azt mutatják, hogy a porcerősítő kondroitin még a csonttörések vagy egyéb csontkárosodások utáni gyógyulást is elősegíti.

Porckopás
kezelése

A porckopás, arthrosis kezelése életmód-változtatásból, gyógyszeres kezelésből, súlyosabb esetekben műtétből áll

Porcerősítő
glükozamin

Porcerősítő hatása terápiás felhasználást nyert az enyhe és középsúlyos porckopás, arthrosis gyógyításában

Porcerősítő
kondroitin

Porcerősítő hatása megállítja a porcok széttöredezését, helyreállítja a sérült ízületek működését

Porcerősítő
ötletek

Megfelelő folyadékbevitellel, porcerősítő vitaminokkal, helyes táplálkozással, és testmozgással enyhíthetőek a porckopás tünetei

Klinikailag igazolt porcerősítő hatás

klinikailag igazolt porcerősítő

A porckopás, arthrosis során az ízületek közötti porcok széttöredeznek, így csontok egymáson súrlódnak, ami fájdalmassá, sőt néha lehetetlenné teszi a mozgást. Kutatások megerősítik, hogy a porcerősítő kondroitin megállítja a porcok idő előtti széttöredezését, és porcerősítő hatásának köszönhetően helyreállítja a sérült ízületek működését és mozgási képességét, lehetővé téve a szinte „fájdalommentes” mozgást.
Arthritis & Rheumatism tudományos közleménye szerint a porcerősítő kondroitin hosszú távon alkalmazva lassítja a betegség progresszióját, és enyhíti a tüneteket a térd arthrosis esetében. A porcerősítő kondroitint szedő betegeknél két év alatt kevésbé szűkült az ízületi rés, mint a placebót kapó csoportban. Egyes vizsgálati személyeknél még nagyobb is lett ez a rés a kondroitin porcerősítő hatásának köszönhetően.
Egy 12 hónapos klinikai kísérletben a porcerősítő kondroitint szedő arthrosisos betegek jelentős javulást mutattak fel a placebo csoporthoz képest. A porcerősítő kondroitint szedő csoport jobb mozgásképességet, kevesebb fájdalmat és nagyobb stabilitást tudott felmutatni a kísérlet végén.
A porcerősítő kondroitin fő funkciója, hogy az ízületek rázkódáscsillapító tulajdonságát biztosítsa. Porcerősítő kondroitin alkalmazása bizonyítottan:

  • biztosítja a proteoglikán felépítéséhez szükséges alkotóelemeket
  • serkenti a porcsejtek proteoglikán szintézisét
  • csökkenti a porc károsodását, gátolja a porckárosító enzimeket
  • megakadályozza az ízületi rés szűkülését
  • serkenti az ízületi folyadék termelését

Porcerősítő kondroitin adagolása

A porcerősítő kondroitin kapcsán végzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a kondroitin nem csupán csökkenti az ízületi fájdalmakat és a gyulladást, de porcerősítő hatásának hála segítséget nyújthat az egészséges porcok megvédésében és újjáépítésében, sőt, még a károsodott csontok gyógyulásában is.

Az optimális porcerősítő hatás érdekében a legtöbb vizsgálat során 250-500 mg kondroitint alkalmaztak napi 3 alkalommal. A porcerősítő hatása nem azonnal érzékelhető, rendszeres szedéssel 2-3 hét múlva várhatunk hatást. Az elért eredmény azonban a szedés után is hosszú ideig megmarad. A porcerősítő kondroitin szedése évente 1-2 alkalommal, 2-3 hónapos ciklusokban ajánlott.


Porcerősítő együttes

porcerősítő együttes

A porcerősítő glükozamin és a porcerősítő kondroitin kombinációja különösen hatékony a porckopás, az arthrosis kezelésében, mivel egymás hatását erősítik: a mozgásképesség jelentősen javul, enyhe és középsúlyos porckopás esetén a két porcerősítő annyira képes csökkenteni a gyulladásos fájdalmat, mint a korábban alkalmazott, hatékony gyulladás gátlók.
A porcerősítő kondroitin a C-vitaminnal (500-2000mg naponta) is szinergikus módon hat, és együtt segítik a szervezetet a kötőszövetekben lévő kollagén termelésében és stabilizálásában.