Porckopás, arthrosis?

Ne vegye le a lábáról!

Ismerje meg a porckopás hatékony kezelését

Információk a porcerősítő glükozamin, a kondroitin szerepéről és további porcerősítő ötletek a könnyedebb, örömteli mozgásért!

Porcerősítő tippek

Ízületeinket, vázrendszerünket az idő folyamán olyan elkerülhetetlen hatások érik, amelyek akarva akaratlanul, de károsodhoz vezetnek. Így nem meglepő hogy a Föld lakosságát érintő betegségcsoportok közül a mozgásszervi problémák, ezen belül is az ízületi elváltozások porckopás, arthrosis állnak az első helyen. Mint minden betegségnél így az ízületi betegségeknél is egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a súlyos károsodások kialakulása.

A porcerősítő víz 

porcerősítő víz

Sokan elfeledkeznek a víz porcerősítő hatásáról, pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő folyadékbevitel szerepét a porcok egészségének megőrzésében. Egy egészséges porszövet optimális víztartalma körülbelül 50% körül mozog. A porc legfontosabb tulajdonságát, a rugalmasságát a benne lévő vízmennységnek köszönheti. A porcerősítő víz hiányában, a porc felszíne felpuhul és morzsalékonnyá válik, aminek hatására terhelés közben a porc kopni kezd (porckopás, arthrosis). A rugalmatlan porc terhelés és mozgás következtében deformálódik, ami erős hát, gerinc és nyaki fájdalmakhoz vezethet. Az idő múlásával a porcok folyadék tartalma csökken, így napi 3l folyadék kiváló porcerősítő eszközként funkcionál, és jelentősen csökkentheti a későbbi porckopás, arthrosis és a porckorongsérv kialakulásának kockázatát.

Porcerősítő vitaminok és ásványi anyagok

A vitaminok nélkülözhetetlenek a porcokban lévő sejtek normál működésének biztosításához. Bizonyos természetes porcerősítő vitaminok hiánya nagymértékben növelheti a porc deformitások, mint porckopás, arthrosis vagy porckorongsérv kialakulásának kockázatát:

porcerősítő vitaminok

Porcerősítő C-vitamin: A C-vitamin porcerősítő hatása elsősorban a kollagén termelésben nyilvánul meg. Ezen felül a C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva megakadályozza a már sérült porc további károsodását és lebomlását valamint fontos szerepet játszik a porc anyagcseréjében

Porcerősítő kalcium: A kalcium létfontosságú eleme a csontok szerkezetének, így porcerősítő hatása vitatatlan. Hozzájárul a csontok optimális szilárdságához, egyfajta építőanyag a szervezet kötőszövet rendszere számára. Porcerősítő hatása mellett a kalcium részt vesz a sejtszabályozásban és sejten belül információátvitelben, így hozzájárul a normál izomműködés biztosításához.

Porcerősítő D-vitamin: A D-vitamin egyik legfontosabb porcerősítő feladata, hogy szerepet játszik a kalcium és foszfor felszívódásában, hasznosulásában. A porcerősítő D-vitamin hiánya csontlebontó folyamatot is aktiválhat, szélsőséges esetekben csontritkulást (osteoporosist), gyermekeknél pedig angolkór kialakulását eredményezheti.

Porckopás
kezelése

A porckopás, arthrosis kezelése életmód-változtatásból, gyógyszeres kezelésből, súlyosabb esetekben műtétből áll

Porcerősítő
glükozamin

Porcerősítő hatása terápiás felhasználást nyert az enyhe és középsúlyos porckopás, arthrosis gyógyításában

Porcerősítő
kondroitin

Porcerősítő hatása megállítja a porcok széttöredezését, helyreállítja a sérült ízületek működését

Porcerősítő
ötletek

Megfelelő folyadékbevitellel, porcerősítő vitaminokkal, helyes táplálkozással, és testmozgással enyhíthetőek a porckopás tünetei

Porcerősítő étrend

Az egészségtelen táplálkozás hatással van szervezetünk egészére, ez alól az ízületek és porcok sem kivételek. A helytelen táplálkozás következtében a porcok veszíthetnek rugalmasságukból, felszínük érdessé válhat, a kötőszöveteink pedig károsodhatnak.
A porckopás megelőzésére kiválóan alkalmas vegetáriánus étrend. Ha nem is mondunk le teljes egészében a húsról, igyekezzünk limitálni a fogyasztott mennyiséget. Az állati zsírok fogyasztása szintén kerülendő, ugyanis olyan savakat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a porcokat. A porcerősítő étrend részeként fogyasszunk magvakat, kölest, barna rizst, és csíraféléket. Természetesen a cukrok, szénhidrátok, finomított liszt fogyasztása ízületi problémák esetében is kerülendő. Törekedjünk a minél változatosabb porcerősítő étrend kialakítására, legalább 400 gramm gyümölcs és zöldség fogyasztását építsük be mindennapjainkban.

Feltételezések szerint a kilogrammonkénti túlsúly 13% -kal növelheti a porckopás kialakulásának kockázatát. Mindössze 5kg-os túlsúly esetén már több mint 50% annak az esélye, hogy térdízületi problémáink alakulnak ki. A plusz kilók elsősorban a térd és csípő ízületeit, valamint a gerinc porckorongjait terhelik. A fokozott nyomás következtében a porcok súrlódnak és ízületi kopást eredményeznek. Túlsúly esetén első lépés az életmódváltás, ezen kívül a porcerősítő étrend-kiegészítő készítmények alkalmazása eredményes lehet.

A mozgás porcerősítő szerepe

porcerősítő mozgás

Az ízületi fájdalmakhoz rendszerint gyenge izomzat társul, ami fokozza a porcok sérülékenységét. A mozgás több szempontból is elengedhetetlen a porcok egészségének megőrzéséhez. Például testmozgás hatására felgyorsul a testben a vérkeringés, aminek következtében az ízületeken lerakodott salakanyag elszállítódik. Továbbá növekszik a porcok tápanyagellátásnak hatékonysága, amelynek következtében az ízületek regenerálódása felgyorsul. A mozgás felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat, ami fokozza az ízületi fájdalmakért felelős méreganyagok távozását a szervezetből.

Természetesen ízületi problémák esetében nem minden mozgásforma ajánlott. Kerüljük a dinamikus sportokat, amelyek túl nagy terhet hárítani az ízületekre. A legkiválóbb porcerősítő mozgásformák közé tartozik az úszás, a kerékpározás, vagy a nordic walking. A már porckopásban szenvedő betegek számára nem egyszerű kialakítani a megfelelő porcerősítő mozgásformát. Ha már előrehaladott az ízület károsodásunk, minden esetben kérjük gyógytornász segítéségét, mert a nem szakszerűen végrehajtott gyakorlatok tovább roncsolhatják a porcok és ízületek állapotát.

Ha figyelembe vesszük, hogy az ízületi porckopás kezdeti, panaszmentes stádiuma évekig, esetleg évtizedekig is eltarthat, kézenfekvő, hogy legalább néhány évvel a panaszossá válás várható ideje előtt érdemes a porckopást a porcerősítő glükozamin és a porcerősítő kondroitin szedésével kezelni, amely már akkor is segít, amikor a kezdeti stádiumban az ízületi porc állománya még csak kicsit puhult fel, s megjelennek az első mikrosérülések.

Mintegy megelőző jelleggel javasolt tehát a porcerősítők szedése a porckopás szempontjából fokozott rizikójú 50 év felettiek részére, akár panaszmentes állapotban is.